Dieta Dukan- cel mai simplu mod de a lua in greutate

In acest articol, nu vreau sa vorbesc doar despre dieta Dukan, dar si despre dietele cetogenice cu aport foarte scazut de carbohidrati in general ( luand in considerare ca dietele promovaate ca fiind cele mai eficiente sunt cele cu un aport de carbohidrati cuprins intre 30 si 50 de grame pe zi si cu un aport moderat spre mic de proteine).

Analiza a mai multor studii arata ca, desi pot avea rezultate diferite pe termen scurt, diferitele diete au cam aceleasi rezultate pe termen lung: o asemenea inflexibilitate la nivel metabolic incat poate face chiar si o persoana adaptata cetogenic sa ia in greutate daca calca stramb in afara dietei.

Dietele cetogenice merg pe presupunerea ca, daca scoti carbohidratii din dieta, pierzi in greutate. Si pe cantar, asa se intampla. Dar principala intrebare pe care ar trebui sa ti-o pui este :

Cat timp crezi ca poti urma o dieta ketogenica ca la carte ?

Pentru ca indiferent de cat de contradictorii ar putea fi studiile cand vine vorba de rezultatele pe termen lung al  dietelor cetogenice si indiferent de avantajele si dezavantajele unei astfel de diete- chiar si cei care lauda avantajele unei astfel de diete si inteleg ce se intampla in corp dupa adaptarea cetogenica sunt de acord ca acest tip de dieta trebuie urmat exact ca la carte, datorita faptului ca orice greseala poate sa te faca la fel de gras ca inainte sau chiar mai gras, intr-un timp foarte scurt!

Dieta Dukan (http://dietadukan360.ro/), dieta Atkins (https://www.atkins.com/) sau noua dieta cu multe grasimi, cantitati moderate de proteine si foarte putin carbohidrati – toate sunt uimitor de eficiente pentru o pierdere totala in greutate si din prima zi vezi cum dispare greutatea, gram cu gram.

Dar in ciuda acestui mod extrem de usor de a atrage eficienta magica, pe interior accelerezi mecanismul care cauzeaza depunerile de grasime cu fiecare gram pierdut pe cantar, pentru ca grasimea nu e arsa complet, ea e mutata de pe tesutul gras pe tesutul muscular, in sange si pe organe.

Sunt sigura ca stii – inca din momentul in care te-ai decis sa urmezi o dieta cetogenica – ca o sa recastigi inapoi greutatea daca sau cand o sa te lasi de ea. Ceea ce da, se intampla cu fiecare dieta daca renunti. Poate ca nu iti pasa acum, poate ca doar vrei sa fii slaba pentru intalnirea de 10 ani de la terminarea liceului sau a facultatii. Sau poate ai obosit sa numeri caloriile  sau sa urmaresti tabele cu valori ale glicemiei atat de diferite, incat nu mai stii ce sa intelegi.

salata dieta dukan

Esti doar gras si vrei sa vezi o solutie reala, ale carei rezultate sa le observi imediat si pe cantar. Si stiu ca o sa tii cu dintii si de dieta asta cat timp poti. Dar luarea inapoi in greutate pe care o sa o observi pe acelasi cantar cand o sa renunti pe acelasi cantar nu o sa fie generat de faptul ca ai reintrodus carbohidratii in dieta, ci de faptul ca i-ai eliminat de prima data din dieta.

Pentru a pierde grasime, trebuie sa scoti acizii grasi din tesutul gras, sa ii transporti in celulele musculare, sa ii introduci prin membranele musculare pana la nivel mitocondrial, sa ii cuplezi cu oxalacetat si sa ii arzi in ciclul Krebs. Si avem doua surse de oxalacetat: carbohidratii si aminoacizii, ambele cu aport scazut in dietele cetogenice. Fara oxalacetat, nu poti arde grasimile, asa ca corpul le depoziteaza in alta parte.

Acest proces catabolic incomplet al acizilor grasi se intampla cand mergi prea tare in misiunea  ta impotriva carbohidratilor sau a grasimilor:

  • -agraveaza sau genereaza rezistenta la insulina;
  • -stimuleaza autofagia musculara pentru a alimenta celulele hepatice  in timpul dietei
  • -micsoreaza numarul de celule musculare active si mareste marimea si numarul celulelor grase  transformand pre-adipocitele in adipocite.

La inceput o sa pierzi in greutate, apoi o sa ai greutatea asta fragila ca o coaja de ou si apoi o sa vezi in oglinda ce se intampla in corpul tau. Chiar daca iei in greutate dupa terminarea dietei, grasimea e generata inca din timpul dietei.

Daca te-ai intrebat vreodata “Cum pot pierde greutate?”, “De ce nu pot pierde in greutate?“ sau “cum fac sa imi pastrez pierderea in greutate ?”, raspunsul este ca insulina se poarta ca un bodyguard care iti interzice accesul catre grasime. Dar nu e gardianul ala mare si gras care isi castiga salariul stand degeaba. Insulina e ca un Bruce Lee foarte bine antrenat si foarte in forma – angajatul pe care ai vrea sa il dai afara, dupa ce l-ai epuizat cu un volum prea mare de munca. Dieta cetogenica il scoate din uz pe Bruce Lee, oferindu-ti acces la propria ta grasime.

Pe hartie, daca elimini carbohidratii, poti arde grasimile, pentru ca oxalacetatul poate fi facut din proteine ( fie direct, fie prin metod piruvica).

Dar sunt 3 probleme principale cu aceasta metoda, probleme care apar inca din prima zi in care incepi dieta Dukan.

Poti sa te ingrasi si de la proteine

Corpul uman nu poate stoca proteine, dar le poate transforma in grasime daca le mananci in cantitati mari. Poti stoca carbohidratii ca glicogen, poti stoca cantitati aproape infinite de grasime, dar nu poti stoca proteine.

Dupa ingerare, proteinele sunt folosite la:

  1. -reparat ce e de reparat;
  2. -sa construiasca ce e de construit
  3. -sa secrete ce e de secretat
  4. -sa produca niste energie ( daca carbohidratii sau cetonele nu sunt in zona, unii aminoacizi pot intra direct in ciclul Krebs, fara ajutorul oxalacetatului)
  5. – sa produce niste cetone ( alti aminoacizi pot fi transformati in cetone ca sa fie folosite pentru energie) sau
  6.  -sa produca acizi grasi

Acesta e modul in care o dieta hiperproteica, dezechilibrata de un aport mic de carbohidrati si exercitii fizice regulate, poate duce la o luare in greutate. Proteinele sunt cele mai importante substante nutritive cand vine vorba de slabit, intretinere musculare sau crestere musculara. Si, in ciuda faptului ca sinteza de proteine ajunge la 30 g de proteine pe masa, aportul de proteine poate avea un impact echilibrului proteinelor prin scaderea utilizarii proteinelor. Dar aportul de proteine nu e indeajuns.

In afara faptului ca dietele cetogenice bogate in grasimi pot mari rezistenta la insulina, este adevarat ca cetone;e pot asigura supravietuirea majoritatii celulelor.

Si am scris majoritatea pentru ca unele celulre nu au mitocondrii, asa ca ele functioneaza numai pe glicoliza anaeroba ( eritrocite) si pentru ca celelalte celule nu pot folosi cetonele drept sursa de energie (hepatocite). Pentru eritrocite, gluconeogeneza salveaza ziua. Dar procesul de neoglucogeneza neceista ATP, asadar nu incepe pana cand nivelul glicemiei scade prea mult sau daca aportul de proteine este ridicatm dar nu prea ridicat.

Si partea cu “prea ridicat” poate fi echilibrata cu exercitii fizice intense si regulate. Sedentarismul si pierderea in greutate nu pot coexista.

Dieta Dukan duce la pierdere in greutate numai prin deshidratare

Mecanismul adaptativ pe care corpul il foloseste pentru a supravietui dietelor cetogenice -gluconeogeneza- consuma ATP, ceea ce inseamna ca nu o sa se intample daca incepi sa mananci prea putin datorita unui mic dezgust “cetogenic” fata de mancare.

De asemenea, celulele musculare nu au receptori pentru glucagon, asadar ele nu o sa beneficieze in urma acestui mecanism chiar daca mananci destul.

Este adevarat ca ,la inceput, dietele cetogenice pot sa scada rezistenta la insulina a muschilor, datorita aportului scazut de carbohidrati. Dar, in timp, rezistenta revine, din doua motive simple: proteinele il cheama inapoi pe Bruce Lee si glucagonul o sa ii mareasca salariul ca sa te ierte.

Chiar daca elimini complet carbohidratii din dieta, aportul excesiv de proteine stimuleaza secretia de glucagon si de insulina. Si mai mult de atat, glucagonul in sine mareste secretia de insulina.

Si noii acizi grasi produsi prin neolipogeneza vor fi in competitie pentru accesul membranar in interiorul celulelor musculare cu glucoza obtinuta prin gluconeogeneza la nivel hepatic, marind sau generand rezistenta la insulina daca nu aveai inainte de dieta ( aproximativ 20 de procente din oamenii “vizibil” grasi nu au rezistenta la insulina si aproximativ 40 de procente din oamenii slabi “vizibil” o au. Si scriu “vizibil” pentru ca, in practica mea, am intalnit oameni slabi cu un procent de grasime corporala de 35-40 %).