Cum sa alegi imprimanta potrivita

Se intampla adesea sa vrei sa ai nevoie sa printezi cateva foi si, chiar daca orasul este impanzit de centre de printare, sa nu ai timp sa ajungi la ele sau sa nu fie deschise.

Poate ai de printat un proiect pentru facultate, un raport sau un CV, asa ca este mult mai comod sa faci acest lucru acasa. In plus, in momentul actual cumparaturile online iti pun totul la dispozite extrem de usor, asa ca probabil iti cumperi prin aceasta metoda bilete de avion, ori pentru concerte sau filme. Din nou, nimic nu e mai neplacut decat sa nu ai unde sa printezi biletele si sa fii in cel mai rau caz nevoit sa platesti sume mai mari pentru acestea.

Daca te-ai hotarat sa iti cumperi propria imprimanta ca sa scapi de toate aceste probleme te-ai lovit , poate, in mod paradoxal, de alta problema. Ce model sa alegi. Cu atatea modele disponibile pe piata, e usor sa te pierzi in informatii si cautari. In cele ce urmeaza vei afla cele mai utile detalii pe care trebuie sa le ai in vedere atunci cand cumperi un astfel de dispozitiv.

Inkjet sau laser

Atunci cand te uiti la descrierea unei imprimante, in primul rand vezi ca brandul este insotit de cuvintele “inkjet” sau “laser”.  Acestea descriu modul de functionare al imprimantei. Modelele inkjet arunca pe hartie jetul de cerneala, plimband capul de imprimare de la dreapta la stanga. Modelele laser folosesc o raza laser care reda imaginea hartie prin intermediul unui tambur cu sarcina electrica.

Care este modelul potrivit pentru tine? Daca urmeaza sa folosesti imprimanta pentru printarea documentelor de rutina,  biletelor online si cateodata a unor grafice sau fotografii, modelele inkjet sunt potrivite pentru tine. Acestea au un pret mai mic, dar isi fac bine treaba in diferite contexte. Dezavantajul acestora ar fi timpul de printare ceva mai mare si precizia mai scazuta fata de celelalte modele.

Modelele laser sunt ideale pentru printarea la scara larga, fiind potrivite pentru birouri. Acestea sunt potrivite pentru tine daca ai un volum mare de documente sau fotografii de printat. Timpul de printare va fi considerabil mai mic, iar paginile vor avea o claritate de exceptie. Dezavantajul modelelor laser este ca au un pret destul de ridicat, iar cartusele sunt din nou ceva mai scumpe. Pe termen lung insa, modelele laser se dovedesc economice in cazul in care ai de printat mii de pagini.

Multifunctional sau model dedicat de imprimanta

Asa cum ai nevoie de printat diverse documente, se intampla adesea sa ai nevoie si de xeroxuri sau scanari. Pentru asta au aparut multifunctionalele care includ functii de printare, xerox, scanare si cateodata chiar si de fax. Multifunctionalele sunt disponibile atat pe inkjet, cat si pe laser, asa ca poti alege modelul care ti se potriveste. Desi nu ai nevoie mereu de toate functiile disponibile, multifunctionalele sunt practice si au si preturi destul de bune, asa ca merita sa investesti intr-un astfel de dispozitiv. Daca insa ai nevoie de un model pe care sa folosesti doar pentru printatul la scara larga, atunci bineinteles ca nu are rost sa investesti intr-un astfel de aparat.

Imprimante foto speciale

Daca esti fotograf sau vrei sa pastrezi amintirile de familie in siguranta, vei aprecia calitatea imprimantelor dedicate pentru printarea foto. Acestea ofera o calitate superioara imaginilor, atat la nivelul culorilor, cat si la nivelul claritatii. Imprimantele foto sunt potrivite pentru consumul profesional. De altfel, acestea sunt disponibile pe categorii de dimensiuni specifice formatelor foto. Exista astfel modele incepand de la cele pentru fotografii de 4 x 6 inch si pana la cele pentru fotografii de revista. Dezavantajul principal al acestora este pretul mai piperat atat la achizitie, cat si pentru schimbarea cartuselor sau pentru hartie, care se cere a avea o calitate mai buna si contribuie si ea la un pret de productie de final mai mare (hartie+cartuse).

Acum ca am ajuns la aceasta tema, este important de adus in discutie si subiectul port-urilor si posibilitatilor de conectare.

Print wireless sau prin cablu

In functie de activitatea principala pentru care vei folosi imprimanta si spatiul disponibil, poti alege in primul rand intre un model cu fir sau unul care sa functioneze si fara fir.  Modelele fara fir pot comunica prin Bluetooth cu laptopul sau PC-ul. In acelasi timp, acestea pot printa fotografii de pe camerele foto, tabletele sau smartphone-urile dotate cu aceeasi tehnologie. Pentru printarea fara cablu mai sunt disponibile si slot-uri pentru carduri de memorie, asa ca poti printa fotografii direct de pe camera, desi acest lucru se poate dovedi nu la fel de util si pentru fotografii profesionisti, care vor vrea sa vada imaginile pe un ecran mai mare inainte de print. Nu in ultimul rand, in ultima perioada au aparut modele prevazute cu functii pentru conectarea la internet, care ofera acces la Cloud sau la diferite platforme precum Google Drive, Dropbox sau chiar si Facebook. Conexiunea la internet se poate stabili prin cablu sau wireless.

Bineinteles, ar fi util ca modelul pe care il alegi sa iti ofere posibilitatea printarii fara fir sau de pe alte dispozitive, ori de pe Cloud, dar acest lucru ramane la latitudinea ta. Pretul pentru acest tip de modele este de obicei ceva mai mare.

Tipul de cartus folosit pentru printare

Este o practica destul de intalnita ca imprimantele ieftine sa atraga mai multi cumparatori, insa un aspect la care multi nu se gandesc este tipul de cartus. Astfel, majoritatea producatorilor doteaza imprimantele ieftine cu cartuse ce nu mai pot fi folosite dupa ce se usuca si care de obicei au costuri mai mari. Este important astfel sa verifici inainte de cumpararea imprimantei are este costul de schimbare a cartuselor. Pentru imprimantele cumparate pentru folosirea usoara de acasa, ideale sunt modelele pe care le poti reincarca singur, astfel incat sa nu mai fie nevoie sa cumperi altele.

Caracteristici speciale – viteza si hartie

Viteza de printare reprezinta un criteriu util mai degraba pentru compararea produselor intre ele decat pentru utilitatea oferita. Am stabilit deja ca imprimantele laser sunt mult mai rapide. Viteza se masoara in PPM (pagini pe minut). Pentru reper, o imprimanta inkjet obisnuita poate printa 4-5 pagini pe minut, in timp ce una laser poate ajunge chiar si la 16 pagini.

In functie de volumul de documente pe care il ai de printat, poti alege o imprimanta cu suport de hartie mai mare sau mai mic, astfel incat  sa incarci dispozitivul la intervalul optim pentru tine. Daca ai nevoie sa printezi documente intr-un anumit format, cu dimensiuni diferite fata de cele standard, ar trebuie sa verifici ca imprinta ofera posibilitatea incarcarii cu hartie de dimensiuni diferite.

O functie utila pe care ar trebui sa o urmaresti este aceea de intoarcere automata a paginii la printarea fata-verso, astfel incat sa nu fie nevoie sa faci tu asta manual.

Asadar, la cumpararea unei imprimante cele mai importante aspecte de luat in vedere sunt tipul de activitate pentru care o vei folosi si costurile de schimbare a cartuselor. Vei putea alege astfel sa alegi tipul de functionare, dotarile suplimentare si modurile de conectare la alte dispozitive. Alegerea cea mai la practica pentru printarea simpla acasa este un multifunctional.