Știi cum ți se schimbă mersul când porți pantofi cu toc mare?

Fara tocuri, fiecare dintre noi merge intr-un mod diferit. Modelul nostru de mers este un sistem de coordonare a intregului corp extrem de complex care este complet unic pentru fiecare dintre noi. Mi se pare foarte distractiv sa privesc oamenii mergand. Din autobuz, stand la un bar, mergand pe strada… Peste tot este un show si vei observa lucruri incredibile. Uneori, ma intreb cum pot oamenii sa stea in picioare si sa mearga. Totusi, atunci cand purtam pantofi cu toc mare, lucrurile se schimba.

Pe langa stilul nostru personal, putem gasi o diferenta uriasa intre mersul cu pantofi cu talpa joasa si mersul cu tocuri. Gandeste-te la supermodelele de pe pista! Desigur, au repetat de multe ori acea miscare pentru a parea totul lin, natural atunci cand merg pe pista.

Biomecanica mersului pe tocuri inalte necesita un pas sarit, degetele de la picior indreptate spre pamant, iar soldurile inainte. Asta se intampla deoarece centrul de greutate este deplasat inainte si corpul compenseaza pentru a mentine balansul. Schimbarile in mersul pe tocuri se datorieaza centimetrilor in plus sub calcaie.

Pozitia

Cand stam desculti, corpurile noastre creeaza un unghi de 90 grade cu pamantul. Corpurile noastre nu sunt inca o coloana greceasca, ci o structura adaptabila care urmeaza modelul de tensegritate. Cand purtam tocuri inalte, in loc sa ne inclinam in fata, tinem spatele arcuit, impingem pieptul si pelvisul in fata, scoatem fesele afara, iar muschii gambei ii tinem strans.

Pe masura ce inaltimea tocului creste, locatia centrului de greutate este mai ridicata si stabilitatea scade. De aceea, femeile care poarta tocuri inalte au sansa de a-si controla stabilitatea schimbandu-si pozitia si postura corpului. Balansul este crescut, iar pieptul este impins inainte. Pe langa pierderea stabilitatii, greutatea corporala se redirectioneaza, astfel incat centrul presiunii se deplaseaza pe bilele piciorului. Pe un toc inalt, 90% din greutate este centrata pe bila piciorului.

In timpul mersului:

Faza de impingere va fi realizata aproape in totalitate de bila piciorului. Daca ar fi sa comparam mersul pe o pereche de pantofi cu toc mare cu mersul in pantofi cu talpa plata, am putea vedea acest lucru:

 • Nicio tranzitie line
 • Nicio distribuire pe intregul picior pentru a imparti impactul greutatii corpului cu pamantul
 • Nicio posibilitate de decelerare, stocarea energiei si accelerarea in timpul impingerii

Toate acele actiuni si faze care ne fac mersul fiziologic si neted cand suntem desculti, se pierd aproape complet atunci cand purtam tocuri inalte. Acest lucru transforma secventa lina a pasilor intr-un pas mai „sacadat”.

cum se merge pe pantofi cu toc mare

Acest lucru creeaza un model de mers mai rapid: mersul este in esentia actiunea de a te inclina inainte, a-ti pierde echilibrul si a-l castiga din nou. Asta se intampla la fiecare pas pe care il facem. Din cauza deplasarii centrului de greutate, acest lucru se intampla mult mai repede atunci cand porti tocuri inalte.

Dupa aceasta analiza cu privire la cat de mult se schimba mersul nostru atunci cand purtam tocuri inalte, putem sa identificam destul de instinctiv anumite zone ale corpului care ne vor multumi si vor beneficia de un antrenament specificl.

 • Forta, intinderea si coordonarea muschilor intrinseci ai piciorului
 • Scaderea rezistentei abdomenului
 • Cresterea rezistentei muschilor picioarelor
 • Intinderea lantului posterior al muschilor piciorului

Apropo, stiai ca atunci cand mergi pe tocuri de 10 cm, forta pe calcaiele tale este echivalenta cu forta resimtita la alergare? Asadar, este indicat sa te inveti sa mergi corect pe tocuri, altfel o pereche de pantofi cu toc mare iti pot provoca mai multe daune decat sa te ajute.

O pereche te pantofi cu toc mare pot fi cel mai bun prieten al tau – te ajuta sa fii mai inalta, sa pari mai slaba si sa te simti mai increzatore. Totusi, acest lucru este cu doua taisuri, mai ales cand nu esti obisnuita sa mergi pe tocuri inalte. Iata cateva sfaturi pentru a-ti imbunatati mersul pe tocuri.

5 Sfaturi pentru mersul pe pantofi cu toc mare

Folosing aceste 5 sfaturi vei merge pe pantofi cu toc mare fara probleme in cel mai scurt timp!

 1. Fa pasi mici. Mersul pe tocuri nu este asa de usoara, insa pas cu pas, vei invata sa mergi bine. Tine minte sa faci pasi mici pana te simti increzatoare, dupa care poti mari treptat pasii pe care ii faci.
 2. Pune mai intai tocul jos, apoi varful. Mereu cand mergi pe tocuri, nu calca cu tot piciorul. La fiecare pas, pune mai intai tocul jos, apoi varful.
 3. Stai dreapta. Purtatul tocurilor iti schimba centrul de gravitate. Trebuie sa inveti sa stai dreapta pentru a nu avea pe urma probleme cu spatele.
 4. Mersi in linie drepta. Imagineaza-ti ca mergi pe o linie invizibila. Pasii trebuie facuti unul in fata celuilalt, precum merge o pisica. Acest tip de mers se numeste Catwalk Model.
 5. Practica mersul pe tocuri in casa. Inainte sa porti tocuri afara, practica mersul pe acestea in casa. Astfel, vei fi mai increzatoare atunci cand le porti afara.
 6. Practica statul in toc. Nu doar ca trebuie sa inveti sa mergi pe tocuri, dar trebuie sa inveti si cum e sa stai pe tocuri. Pare usor, insa nu e chiar asa. Statul pe calcai este important pentru a-ti relaxa muschii de la statul prea mult in picioare, pe tocuri.