Ai patit si tu macar o data pana acum sa incerci sa adormi si somnul sa para ca te-a uitat de tot. Te invarti in pat, te zvarcolesti, te uiti la ceas, te enervezi si tot degeaba. Ai fi tentata sa spui ca suferi de insomnie, insa ar fi gresit. Insomnia este o afectiune mult mai grava, si poate fi trecatoare sau cronica. In cazul insomniei cronice, perioadele in care nu reusesti sa dormi noaptea sunt foarte lungi, de ordinul lunilor sau chiar al anilor. In cazul insomniilor trecatoare, acestea sunt pe perioade mai scurte, eventual cateva nopti la rand. Insomniile pot fi extrem de suparatoare, intrucat a doua zi nu mai poti da randament, te vei simti fara energie, fara chef, iar pe termen mai lung pot cauza chiar depresii.
Cum recunosti insomniile ?
Insomnia are o serie de simptome specifice care se manifesta si care sunt destul de usor de recunoscut. In primul rand, vorbim despre greutatea cu care adormi. Daca dureaza mai mult de 45 de minute din momentul in care te pui in pat si pana reusesti sa adormi, este posibil sa suferi de insomnie. De asemenea, somnul agitat si intrerupt, trezirile foarte dese de-a lungul noptii sau trezitul dimineata inainte de ora la care iti suna alarma, dificultatea readormirii dupa ce te-ai trezit pe timpul noptii, starea de depresie imediat dupa trezire, irascibilitate, dureri puternice si constante de cap etc.
Cam acestea ar fi simptomele cele mai frecvente in cazul insomniei. Daca te recunosti, atunci ar trebui sa apelezi la un specialist pentru a primi ajutor.
Insomnia apare din diverse cauze. Este posibil sa traversezi o perioada mai dificila in viata ta, cu mult stres, cu multe schimbari, cu multa anxietate. De asemenea, poti suferi de tulburari hormonale, menstruatie, sarcina, menopauza. Daca ai consumat anumite alimente, bauturi sau medicamente care au ca efect intarzierea somnului sau daca suferi de anumite boli precum diabetul, boli psihice, nevroze, psihoze, uremie, encefalita, hipertensiune, boli cardiovasculare etc.
Ce poti face pentru a scapa de insomnie?
Este important sa identifici care este motivul pentru care nu poti dormi. Daca sunt alimente sau medicamente, elimina-le, daca sunt ganduri, probleme, apeleaza la un psiholog pentru a te ajuta sa le depasesti.
In fiecare seara, fa conditii bune pentru un somn linistit. Aeriseste camera, ai grija ca asternuturile sa fie mereu curate, eventual arde o lumanare parfumata cu miros de levantica inainte de somn. Renunta la televizor sau la laptop si telefon, cam cu o ora inainte de a te baga in pat. Citeste, bea un ceai sau stai de vorba cu partenerul tau. Tehnologia este foarte solicitanta pentru creier, iar acestuia ii trebuie foarte mult timp sa se refaca si sa se relaxeze pentru a intra in starea de somn.
Inainte de somn, incearca sa meditezi timp de 10-15 minute si sa iti golesti mintea de toate problemele de peste zi. Meriti un somn linistit si, incepand de a doua zi, poti relua problemele cu care te confrunti si te poti ocupa de ele.
Bea ceaiuri care sa te linisteasca, precum ceaiul de tei, de lavanda, de sunatoare, hamei sau valeriana. Poti sa iti faci un masaj relaxant inainte de culcare si o baie fierbinte pentru a-ti ajuta corpul sa intre in starea de relaxare totala. Pentru cazurile mai grave de insomnie, puteti incerca acupunctura, foarte eficienta in acest sens. Exista si pastile care va pot remedia problemele de somn, insa sunt foarte periculoase si nu ar trebui luate decat cu acordul medicului.